Tuesday, December 5, 2023
spot_img
Foto VideoIzaslanstvo Splitskog festivala u posjetu EU Parlamentu u Strasbourgu

Izaslanstvo Splitskog festivala u posjetu EU Parlamentu u Strasbourgu

Izaslanstvo Splitskog festivala je na poziv gospođe Željane Zovko, potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a i članice Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT), imalo priliku predstaviti značaj i vrijednost Splitskog festivala u Europskom parlamentu u Strasbourgu. 

Ponukani željom da se kulturna baština i glazbena povijest koju Splitski festival njeguje kroz desetljeća postojanja na neki način sačuva, gospođa Željana Zovko organizirala je okrugli stol u Europskom parlamentu u Strasbourgu na temu Splitskog festivala pod nazivom: “Splitski festival: Simbol dalmatinske tradicije i hrvatske kulturne baštine”.

Želja ovog posjeta  Europskom parlamentu je potaknuti kontekst očuvanja Splitskog festivala i važnosti promicanja hrvatske glazbe.

Sa svojom 62. godišnjom baštinom koju njeguje, Splitski festival će nastojati istaknuti svoju kandidaturu za priznavanjem statusa nematerijalne kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.

Ove jasne i značajne poruke emitirane iz „srca“ Europe, iz Europskog parlamenta, bi, kako se svi okupljeni ovog okruglog stola nadaju, predstavljale snažan zamašnjak u nastavku procesa priznanja i zaštite.

Za brojne pozvane europarlamentarce o Splitskom festivalu, njegovom značaju kroz povijest, današnjoj ulozi te nematerijalnoj kulturnoj vrijednosti i značaju za Republiku Hrvatsku, a samim time i EU, temu su predstavili:

Željana Zovko – Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT)

Mariya Gabriel – Povjerenica EK za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

Michaela Šojdrova – Potpredsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) EU

Tomislav Mrduljaš – Direktor Splitskog festivala

Aljoša Bašić – Izvršni direktor Splitskog festivala

Goran Karan – Renomirani glazbenik – kantautor

Ivo Amulić – Renomirani glazbenik

Joško Čagalj Jole – Renomirani glazbenik

Sam Splitski festival je svakako jedna od najvažnijih manifestacija grada Splita uopće, koji je kroz šezdesetdvogodišnju povijest postao važan i neizostavan simbol hrvatske kulturne baštine. Kao etablirana kulturna manifestacija svojom prepoznatljivošću dostojno i uzvišeno prezentira glazbenu kulturu kroz svoje festivalske uspješnice širom domovine, regije i svijeta. Svojom tradicijom ostavlja neizbrisiv trag u glazbenoj sceni kroz desetljeća postojanja, kao svojevrsni čuvar glazbene kulturne baštine ovog podneblja prepoznat je kao jedan od najvažnijih simbola grada Splita, Dalmacije i Republike Hrvatske.

Svojim glazbenim uspješnicama desetljećima je Splitski festival stvarao ikone hrvatske glazbene scene. Brojne pjesme proniknule su u samu srž hrvatskog entiteta i hrvatske kulture, ostavljajući neizbrisiv trag novim naraštajima.

– Zahvaljujemo svim dragim gostima europarlamentarcima, cijenjenim uzvanicima, predstavnicima medija, producentima, glazbenicima i pjevačima što su svojim dolaskom značajno dali na važnosti te oplemenili ovaj događaj, a iznad svega posebno se želimo zahvaliti gospođi Željani Zovko koja je nesebičnim zalaganjem u zaštiti i očuvanju interesa Republike Hrvatske, uvrstila u prvi plan i sam značaj Splitskog festivala te ga postavila u fokus razmatranja u samom srcu Europe, u Europskom parlamentu.

 

Photo Saša Stojanović Sapa

Povezani članci

NAJČITANIJI