Login

Poznate su pjesme i izvođači 60. Splitskog festivala koji će se održati početkom srpnja na splitskim Prokurativama. Na ovogodišnjoj jubilarnoj glazbenoj manifestaciji, uz večer novih skladbi na programu će biti i retrospektivna večer. Na Večeri novih skladbi Festivala zabavne glazbe Split zapjevat će, kao i obično, neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku za osjetiti čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori pred kojima je zasigurno uspješna karijera.

SKLADBE KOJE ĆE BITI IZVEDENE NA FZG SPLIT 2020.

Po abecednom redoslijedu

 1. BUDI ČOVJEK (Robert Grubišić-Robert Pilepić) IBRICA
 2. ČAROBNA STVAR (Neno Belan-Alka Vuica) NENO BELAN & ZORANA KAČIĆ ČATIPOVIĆ
 3. DOĐI, UZMI DUŠU (Marko Kutlić-Aleksandar Čubrilo) ADRIANA
 4. DUGO NISAM BIO MLAD (Goran Karan) GORAN KARAN
 5. FALI MENI ONA (Pero Kozomara-Sanja Tafra) JOLE
 6. IDEM JUGU SVOM (Hari Rončević) HARI RONČEVIĆ
 7. IZDALO ME MORE (Filomena Puljiz/Josip Grgantov-Filomena Puljiz) FILOMENA
 8. KAD DUŠA BOLI (Mladen Grdović-Nenad Ninčević) MLADEN GRDOVIĆ
 9. KAKO SAMO MATER ZNA (Tonći Huljić-Vjekoslava Huljić) LORENA
 10. MAKA MAKA (Pero Kozomara-Lući Tukić) KLAPA RIŠPET
 11. MENI TRIBA MIRNO MORE (Boris Oštrić) BORIS OŠTRIĆ & RIBARI
 12. NE ZAMIRI VILO (Tedi Spalato-Nenad Ninčević) TEDI SPALATO
 13. NEMA BOLJE (Ines Prajo-Arijana Kunštek) IVO PERKUŠIĆ
 14. NIJE DOVOLJNO (Marko Matijević Sekul/Maja Kolarić/Boris Kolarić) ČIVRO
 15. O TEBI OVISAN (Marko Tolja) MARKO TOLJA
 16. OSTAJEM TU (Vinko Barčot) TOMISLAV BRALIĆ & KLAPA INTRADE
 17. PISMA SPLITA (Želimir Škarpona/Dalibor Musap-Nedo Zuban) TENORI DALMACIJE
 18. PJEVA MI SE ALI NEMAM S KIM (Branimir Mihaljević-Nenad Ninčević) GIULIANO
 19. SAMO MI SE JAVI (Fedor Boić-Nenad Ninčević) ALEN NIŽETIĆ
 20. SVE DO KRAJA (Jasminko Šetka-Ružana Kovač) KLAPA PRASKA
 21. TO NE MOGU PODNIT (Darko Bakić) PETAR DRAGOJEVIĆ
 22. VOLI ME GODINAMA (Marija Mirković) FRAJLE
A+ R A-
Ocijeni
(2 glasovi)

TAJNE FESTIVALA S PROKURATIVA

TAJNE FESTIVALA

TAJNE FESTIVALA S PROKURATIVA
Kako je pokojni Dino Dvornik već 1995. godine izrežirao vlastitu smrt, kako su pobjednici Splitskog festtivala svugdje u svijetu dočekivani s priznanjima, samo su dio neispričanih priča s proteklih festivala održanih u gradu pod Marjanom.

fs2U kavani Bajamonti ispričale su ih jedne od legendi Splitskog festivala, pjevač Đorđi Peruzović i autor niza uspješnica Nenad Vilović.Njima se pridružio sa sjećanjima i proslavljeni splitski fotograf Feđa Klarić, koji je živio na Prokurativama. Razgovor je moderirao poznati novinar Ivo Šćepanović. Sve u cilju najave Splitskog festivala 2011.godine koji je u rukama Tomislava Mrduljaša.
- Ja sam dite Prokurativa, sjećam se da mi je kao djetetu najviše smetala buka, posebice s proba, a poslije sam bio jako ponosan gdje živim. Kako je Splitski festival bio uvijek rasprodan mjesecima prije, rodbina i prijatelji bi se uvijek gurali na moj prozor da vide što se događa – prisjetio se Klarić.
fs3Prva asocijacija na Splitski festival mu je Zdenko Runjić, te ističe da ukoliko bi se mijenjalo ime Trgu republike, onda bi trebao nositi ime ''najvećeg glazbenika kojeg je Split dao''.
Nenad Vilović se prisjetio kako Oliver Dragojević 1975. godine s pjesmama Galeb i ja te 2002. godina nije uspio doći do finala. Iako se očekivalo da će biti i pobjednička pjesma, Galebu je presudila publika, nisu je izabrali niti da uđe u finale. Izvedbu pjesme 2002.godina omeo je ogroman pljusak, pa je nije ni otpjevao do kraja – orkestar je napustio pozornicu.
- Sjećam se kako me pokojni Dino iznenadio koreografijom za pjesmu Ništa kontra Splita. Uoči festivala pričalo se da je Dino mrtav jer nije se nigdje dugo pojavljivao. Jedan dan je došao do mene i rekao da bi nastupio u kovčegu, a ja sam pristao jer sam mislio da će biti s nekim ribarskim kovčegom u ruci. Kad ja na festival, a ono šest momaka iznosi Dina u lijesu. Kao da je odglumio svoju smrt koja ga je stigla, na žalost, prerano – prisjetio se sa sjetom Vilović, autor kultne pjesme.
fs4Đorđi Peruzović je oživio sjećanja na sva poznata talijanska imena koja su sudjelovala na Splitskom festivalu, a naveo je kako su njemu kao pobjedniku 1972.godine s pjesmom 'Di si bija kad je grmilo' bila otvorena vrata na svjetskim festivalima.
- Splitski festival je simbol grada kao što su Hajduk i Marjan, i moramo ga čuvati – zaključio je Peruzović.
Mrduljaš je pak zaključio da nitko ne može vratiti stari sjaj, ali da to i nije zadatak više, nego okrenuti se budućnosti i dati priliku mladim ljudima. Otvoriti njima vrata. Stoga je on, kao direktor i dao šansu mnogim novim klincima. A večerašnji gosti zaključili su kako će Splitski festival 2011.godine zacijelo biti uspješan, jer je ''direktor odabrao uistinu kvalitetne pjesme''.
Posljednja izmjena Petak, 10 Lipanj 2011 20:21

Ostavite komentar

Polja označena s zvjezdicom (*) su obvezna.

SF060 pokrovitelji web