Login

hep

N A T J E Č A J

ZA NOVE SKLADBE KOJE ĆE BITI IZVEDENE NA FESTIVALU ZABAVNE GLAZBE

SPLIT 2020.

Uvjeti

1. Skladbe upućene na Natječaj moraju se temeljiti na izvorištima dalmatinskog (mediteranskog) melosa kao zabavna pjesma ili kao pjesma slobodnog glazbenog oblika, uz korištenje sredstava i postupaka svojstvenih suvremenoj zabavnoj, pop, rock ili folk glazbi.

2. Autori su dužni voditi računa o kvaliteti stihova, jer se glazba i stihovi ocjenjuju kao jedinstveno djelo. Stihovi mogu biti pisani na čakavskom dijalektu i standardnom književnom jeziku.

3. Autor je dužan dostaviti:

– naziv skladbe,

– ime i prezime autora s točnom adresom te kontakt informacijama,

– ogledni kvalitetni snimak + tekst na e-mail.

4. Skladbe koje selekcijska komisija odabere izvest će se na Festivalu zabavne glazbeSplit, koji će se održati od 02. do 04. srpnja  2020. godine na Trgu Republike u Splitu, uz festivalski orkestar i pjevanje uživo.

5. Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2020. godine, a radovi se dostavljaju isključivo na e-mail: natjecaj@splitskifestival.hr  (mp3 + tekst)

6. Slanjem skladbi na natječaj autori jamče da skladbe nisu ranije objavljene, javno izvođene i da su isključivi nositelji autorskih prava. U slučaju bilo kakvih sudskih sporova po ovom pitanju, svu odgovornost i nanesenu štetu snosi autor. Autori nemaju pravo naknadnog povlačenja odabranih skladbi.

7. Autori odabranih skladbi dužni su prihvatiti sugestije u glazbi i stihovima ako to organizator iz umjetničkih i programskih razloga bude zahtijevao.

8. Autori odabranih skladbi obvezuju se potpisati s organizatorom nakladnički ugovor, ukoliko to ne naprave organizator pridržava pravo diskvalificirati predmetne skladbe.

9. Slanjem radova na natječaj autori prihvaćaju sve natječajne uvjete i prenose pravo na organizatora da odabrane skladbe tiska u notnom izdanju, prvi put javno izvede, snimi na nosačima zvuka i slike, prenosi putem radija i TV te da ta prava prenese na treća lica. Sva ostala prava autor pridržava za sebe.

Informacije:

e-mail: dalmacijakoncert@dalmacijakoncert.hr

www.splitskifestival.hr

https://m.facebook.com/splitskifestivalzabavneglazbe/

A+ R A-

Pero Gotovac

E-mail Ispis PDF

PERO GOTOVAC

Veliki sin velikog oca

Kaže narod da voće daleko od stabla ne pada, računajući na genetiku i okolnosti u kojima se čovjek formira, odrasta. No život uči i to da su rijetki pak oni koji uspijevaju nadmašili očeve, i izbjegli sjenu i kult roditeljske veličine. Slučaj Pere Gotovca, skladatelja, aranžera, producenta, dirigenta…,  nije jedinstven ali je sretnog raspleta. Pa makar je prva pretpostavka u cijelosti ispunjena što se tiče životnog opredjeljenja, drugoj je maestro maestralno izmigoljio, poštujući istina očev život i djelo, ali se ne vezujući posebno za nj, te uspio izgraditi vlastitu glazbenu trasu suvremeno projektiranu, no svakako sondiranu na tradicijskim osnovama. Glazbena povjesnica u Hrvata pamtit će ga kao velikog sin, velikog oca, Jakova, skladatelja „Ere“.

Pero Gotovac je rođen 1927. godine u Zagrebu. Po završetku Muzičke akademije postaje urednik diskografske kuće Jugoton. Uz urednički, obavlja i producentski posao, snima brojne glazbene programe, voli se reći ozbiljne ili klasične glazbe... Bio je dugo godina dirigent u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komedija. Tijekom 60-ih godina kao skladatelj i aranžer, svojim popularnim i prihvaćenim naslovima aktivno pridonosi formiranju nacionalnog autentičnog glazbenog izričaja, ponajprije kroz festivalske uspješnice, filmsku i televizijsku glazbu, a dva bisera u Gotovčevoj skladateljskoj niski svakako je glazba za kultne serije Naše malo misto i Velo misto. Društveno angažiran u strukovnim organizacijama neumorno piše glazbu za kazalište, film, uglazbljenom poezijom postaje jednim od utemeljitelja zagrebačke škole šansone, no predmet zanimanja su i zborske skladbe, sakralna i glazba za djecu, klapske pjesme… Većina će u Gotovčevim djelima prepoznati Mediteran i Dalmaciju, što je sasvim logično, budući je još diploma s Muzičke akademije u Zagrebu, manje je poznato, imala etnomuzikologiju kao specijalnost. Najljepše festivalske godine na Prokurativama uvijek su se vezivale uz Gotovca i njegovo iskustvo, znanje, a na njima i danas odzvanja himna Finili su Mare bali. Ovogodišnji Porin za životno djelo tek je točka na „i“ izuzetnoj umjetničkoj veličini koja je zadužila Split. Hvala maestro Gotovac!

SF058 pokrovitelji web